Küçük Cafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sinüzit en çok bu hastalıklarla karıştırılıyor

Aşağa gitmek

Sinüzit en çok bu hastalıklarla karıştırılıyor Empty Sinüzit en çok bu hastalıklarla karıştırılıyor

Mesaj  _eNsR_ Paz Tem. 27, 2008 4:43 pm

Kış aylarında en sık yaşanan enfeksiyonların başında gelen sinüzit, yol açtığı ağrı nedeniyle en çok nevralji, migren, göz, diş, boyun ve çene eklemi problemleri ve beyin tümörleri ile karıştırılıyor.
Sinüzit en çok bu hastalıklarla karıştırılıyor 28144510

Hastalığın teşhisi, radyolojik inceleme ve tomografi ile kesinleşiyor. Nadir de olsa tedavi edilemeyen sinüzitler ilerleyerek şu ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

İSTANBUL - Yüz kemiklerinin burun boşluğunu çevreleyen alanı içinde yer alan havalı boşluklar sinüsler olarak biliniyor. Sinüzit de sinüslerdeki iltihap nedeniyle ortaya çıkıyor. Hastalık çocuklarda dirençli geniz ve burun akıntısı, sürekli burun tıkanıklığına yol açıyor. Bu nedenle sinüziti olan çocukların burnu ve genzindeki tıkanma nedeniyle, ‘genizden konuşma’ görülüyor.

Sinüzitte bazen tek bir sinüs tutulabileceği gibi, yüzdeki tüm sinüs boşluklarında da enfeksiyon oluşabiliyor. Genellikle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle olarak başlayıp hızla sinüzit tablosuna doğru ilerleme gösterebiliyor. Şiddetli soğuğa maruz kalma sinüslerin burun içine açılan kanallarında ödem yaparak tıkanmaya yol açıyor.

Sinüsler içinde sekresyon (akıntı) birikerek bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Hastada özellikle tutulan alana göre alında, burun kökünde, yanakta ve göz arkalarında dolgunluk hissi ile beraber zonklayıcı tarzda ağrı oluşuyor. Ağrı baş hareketleri ve başı öne eğmekle artar ve bazen çok şiddetli olabiliyor.

KİMLER SİNÜZİTE DAHA YATKIN?
Bazı durumlarda sinüzit daha sık görülüyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, bu durumları şöyle sıralıyor:
* Nezle ve gribin sık tekrarlanması
* Nezlenin hemen sinüzite çevirmesi
* Kişide alerji olması ve bağışıklık sistemindeki eksiklikler
* Burun iç yapısındaki eğrilikler
* Sürekli burun tıkanıklığı ve horlama olması

TEDAVİ EDİLMEZSE BAŞKA HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Bazen özellikle altta yatan hazırlayıcı sebeplere bağlı olarak sinüzit şikayetleri uzayarak kronik bir sürece girebiliyor. Bu durumda şiddetli baş ağrıları yerine sinsi ve sürekli ağrı, dolgunluk ve burun tıkanıklığı izleniyor. Nadir de olsa tedavi edilemeyen sinüzitler ilerleyerek şu ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor:
* Göz etrafında apse ve kemik enfeksiyonu oluşabiliyor
* Kan yoluyla kafa içine yayılarak menenjit, beyin apsesi oluşuyor
* Genize olan akıntının etkisi ile orta kulak enfeksiyonu, tonsillit, bronşit ve zatürre gibi akciğer enfeksiyonları ortaya çıkabiliyor

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
* Tedavide akut sinüzitte geniş etkili ve güçlü antibiyotikler, burun damlaları, analjezikler, antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanılmalı ve iyileşme radyolojik olarak takip edilmelidir.
* İlaç tedavisine rağmen düzelmeyen ve sinüzitin kronikleştiği hastalarda ise sinüs drenajının sağlanması amacıyla cerrahi girişimler planlanabiliyor
* Sık sinüzit atakları geçiren hastalarda altta yatan sebeple mücadele edilmeli ve burun içi anatomisini bozan yapılar düzeltilmelidir.
* Çocuk hastalarda kronikleşmenin az görülmesi ve gelişmekte olan vucut kemik ve kıkırdak yapının etkilenmemesi amacıyla bu tür cerrahi girişimlere çok nadiren ihtiyaç duyulur.
* Meslek itibarıyla özellikle dış ortamlarda çalışmak zorunda olanların soğuktan korunması da önem taşımaktadır.
* İleri yaş gruplarındaki hastaların kışa girerken yaptırdıkları grip aşılarının kısmi koruyuculuk sağlayarak sinüzit ataklarının azaltılmasında katkı yaptığı bildirilmektedir.
_eNsR_
_eNsR_

Mesaj Sayısı : 74
Kayıt tarihi : 26/07/08
Yaş : 35

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz